Här kan du hitta och jämföra marknadens ledande Bolån. Vi listar och recenserar Bolån med aktuell och korrekt information för att underlätta för dig som besökare. Att ta ett bolån är ett stort steg och troligtvis en av de största affärerna man gör i sitt liv, så ta god tid på dig att jämföra och läs vilket lån som passar just dig bäst.

Långivare
Lånebelopp Löptid Ränta Ålder Betyg
Upp till 85 % av marknadsvärdet 1-50 år Ner till 1,31 %
Ansök nu

Läs recension

Om bolån

När man ska köpa en ny bostad, hus eller bostadsrätt, så kan man få hjälp med att finansiera köpet genom ett bolån. Det innebär att man tar ett lån på upp till 80 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet för lånet. De övriga 20 procenten kallas för kontantinsats vilket man får betala själv. Eftersom en bostad kan ha en kontantinsats på flera 100 tusen kronor så brukar de flesta även ta ett så kallat topplån, vilket är ett lån som normalt löper på cirka 10 år och som man tar utan säkerhet. Med hjälp av topplånet så kan man betala kontantinsatsen medan bolånet sedan täcker upp resterande av köpeskillingen för bostaden.

Att ansöka om ett bolån

Man kan erhålla ett bolån från en bank, ett bolåneinstitut eller från ett finansbolag. Man kan fylla i en ansökan om bolån på flera av lånebolagens hemsidor och få ett preliminärt lånebesked. Dock krävs ett personligt besök hos banken för att få sitt lån slutgiltigt beviljat. Många mäklare kan förmedla kontakter med företag som erbjuder bolån men det kan också vara bra att titta runt lite själv då det kan skilja en hel del mellan lånebolagen när det gäller räntor, avgifter eller villkor.

Avgifter och återbetalning av ett bolån

Ett bolån har en genomsnittlig amorteringstid på 30 år men det går att amortera ända upp till 50 år på vissa bolån. Ett bolån är inte speciellt dyrt utan man kan låna pengar till en ränta på mellan 2 upp till 6 procent per år. Dock brukar det tillkomma uppläggningsavgift och aviavgifter i samband med varje betalning. Man kan dock välja att amortera genom autogiro varje månad och på så sätt slippa aviavgifterna. Man kan välja om man vill ha en fast ränta eller en rörlig ränta på sitt bolån. Väljer man en fast ränta så betalar man samma ränta under hela lånets löptid. Väljer man dock en rörlig ränta så kan den både stiga och sjunka under amorteringstiden. Vad man ska välja är svårt att säga. Över en så lång tid som 30 år så går det ganska jämnt ut men under kortare perioder så kan man tjäna på att antingen välja en fast ränta eller en rörlig ränta.

Om man också behöver ett topplån för att klara av kontantinsatsen så brukar dessa lån ha en ränta på mellan 4 upp till 12 procent per år. Ett topplån kan man amortera på i upp till 10 år. Det krävs ingen säkerhet för ett topplån, till skillnad mot ett bolån där man har bostaden som säkerhet. Man behöver kunna visa upp att man har en ordnad ekonomi så man klarar av att både betala bolånet samt topplånet men även eventuella boendekostnader som månadsavgifter om man köper en bostadsrätt.

Bolån med betalningsanmärkning

Om man har betalningsanmärkning så behöver inte det vara ett hinder för att få ett bolån. Många lånar ut även till personer som har betalningsanmärkning så länge skulderna sedan tidigare är betalda eftersom lånebolaget också har bostaden som säkerhet. Skulle man dock inte kunna betala sitt bolån i framtiden så kan man riskera att bli av med sin bostad.

Ett topplån kan vara svårare att erhålla om man har betalningsanmärkning. Det finns lånebolag som erbjuder privatlån även till personer som har betalningsanmärkningar. Dock kan det vara svårt att kunna låna de höga belopp som behövs för att kunna betala en kontantinsats för en bostad.