Snabblån
Lånebelopp Löptid Kostnad Ålder Gratis ny kund Betyg
500-15 000 kr 30-90 dagar 0-1117 kr 21 år 15000 kr
Ansök nu
5star

Om Ferratum

Ferratum har erbjudit snabblån i Sverige sedan år 2005 och var ett av de första lånebolagen på den svenska marknaden som erbjöd privatpersoner små lån med snabb utbetalning. Ferratum erbjuder snabblån under produktnamnet Ferratum Micro, där man kan lån upp till 4 000 kronor med en kredittid på 30 dagar. Man kan också ansöka om Ferratum Credit vilket innebär att man får en kredit beviljad på upp till 15 000 kronor som man sedan väljer att göra uttag på med valfritt belopp. Det gör att man kan ta ut en viss summa idag och sedan kunna göra ytterligare uttag om det uppstår en framtida kassabrist. Denna kredit löper med en amorteringstid på upp till 12 månader.

Ferratum ägs av företaget Ferratum Bank p.l.c, som har sitt säte på Malta. Man står dock under finansinspektionens tillsyn och har de tillstånd som krävs för att erbjuda lån till privatpersoner. Ferratum har drygt 2 miljoner kunder och har verksamhet i 23 länder, där man erbjuder olika finansiella tjänster till privatpersoner som bland annat snabblån.

Lån och avgifter

Ferratums tjänst Ferratum Micro erbjuder privatpersoner möjligheten att låna mellan 500 kronor upp till 4 000 kronor med en kredittid på 30 dagar. För lånet så betalar man endast en ränta som är avdragsgill i deklarationen. Ferratum tar inte ut några uppläggningskostnader, aviavgifter eller några andra lånekostnader för lånen. Den effektiva räntan är 1 410 %.

Om man istället ansöker om en kredit så kan man få en kreditlimit på upp till 15 000 kronor. Denna kredit bestämmer man själv hur man vill utnyttja och man betalar endast ränta för den kredit som man använder. Man kan göra flera uttag upp till den kreditlimit som man har erhållit. Återbetalningen till Ferratum sker med minst 10 % per månad av den kredit som man har utestående. Ferratum tar inte ut några avgifter för att lägga upp en kredit och inte heller några aviavgifter utan man betalar endast ränta på de pengar som man har tagit ut, dessutom är alltid de första 30 dagarna räntefria. Den månatliga räntan för den utestående krediten är 9,45 %. Det högsta kredit man kan erhålla som ny kund är 15 000 kronor men om man har skött sina betalningar i minst 6 månader så kan man ansöka om att höja krediten upp till 20 000 kronor.

För snabblån betalar man endast ränta. Nedan följer exempel på räntekostnader för ett snabblån med en kredittid på 30 dagar.

– Låna 1 000 kronor, ränta 250 kronor, betala 1 250 kronor
– Låna 3 000 kronor, ränta 750 kronor, betala 3 750 kronor
– Låna 4 000 kronor, ränta 1 000 kronor, betala 5 000 kronor

Om man får problem med att återbetala lånet på förfallodagen så kan man förlänga sitt lån med 14 eller 30 dagar mot en extra kostnad. Det gör att man slipper få en betalningsanmärkning där man påförs extra avgifter som bland annat förseningsavgift och en lagstadgad påminnelseavgift på 60 kronor.

Villkor för att låna

Ferratum erbjuder lån även till personer som har äldre betalningsanmärkningar, de får inte vara nyare än sex månader och dessutom så får man inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden. Nedan är de krav som man behöver uppfylla för att få ett lån beviljat hos Ferratum.

– Inget skuldsaldo hos Kronofogden, äldre betalningsanmärkningar går bra
– Vara minst 21 år
– Inneha en taxerad inkomst
– Är folkbokförd i Sverige
– Har ett svensk mobiltelefonabonnemang
– Inneha en giltig e-postadress

Ferratum inhämtar inte kreditupplysningar från UC vilket innebär att det inte kommer att registreras att det har hämtats ut en kreditupplysning.

Utbetalning av lån och öppettider

Ferratum har generösa öppettiden som är mellan klockan 08;00 och 21:00 under vardagar och mellan klockan 11:00 och 17:00 under helger. Under dessa tider så godkänns låneansökningar och utbetalningar sker. Har man ett bankkonto hos Nordea så får man alltid sina pengar utbetalda direkt, även under sena kvällar eller på helger. Har man en annan bank så får man sina pengar senast nästkommande, helgfria vardag.

Vad är positivt och vad är negativt

Ferratum har generösa öppettider så man kan ansöka om och få sitt lån utbetalt sena kvällar eller på helger, om man har sitt konto hos Nordea. Att Ferratum erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar och att man inte använder sig av UC är också något som är mycket bra.

Ferratum har ganska höga avgifter för sina lån vilket gör att de placerar sig bland de dyrare lånebolagen. Dessutom att man bara kan ta ett snabblån på upp till 4 000 kronor lite väl lågt. I gengäld kan man dock ansöka om en kredit istället och ta ut större belopp och själv bestämma när man ska betala tillbaka.