Snabblån
Lånebelopp Löptid Kostnad Ålder Gratis ny kund Betyg
500-15 000 kr 30-90 dagar 125-3165 kr 18 år
Ansök nu
5star

Om Risicum

Risicum tillhandahåller snabblån till privatpersoner på mellan 500 kronor upp till 12 000 kronor med en återbetalningstid på 61 eller 90 dagar. Det finns även möjlighet att erhålla ett så kallat kreditlån där man kan låna upp till 15 000 kronor med en amorteringstid på upp till 12 månader. Tack vare att man har öppet även under kvällar och på lördagar så kan man få sitt lån godkänt och utbetalt även då banken är stängd. För att erhålla ett lån så fyller man i en ansökan på Risicums hemsida och därefter så får man direkt ett besked om man får sitt lån beviljat eller inte.

Det är Risicum Capital AB som ligger bakom lånesajten. Risicum ingår i finansgruppen Dollar Financial Group, som är ett av världens största finansbolag när det gäller lån till privatpersoner. Man driver förutom Risicum även lånesajten Lånbutiken i Sverige och utöver det så har man verksamhet i cirka 10 olika länder med liknande finansiella tjänster.

Lån och avgifter

Risicum erbjuder två typer av lån, dels ett snabblån där man kan låna mellan 1 000 kronor upp till 12 000 kronor på 61 dagar eller 90 dagar, men även ett kreditlån, avbetalningslån, där man kan låna mellan 1 000 kronor upp till 15 000 kronor med en amorteringstid på upp till 12 månader.

Ett kreditlån innebär att man får en kredit beviljad på upp till 15 000 kronor och sedan kan man själv bestämma hur mycket pengar som man behöver ta ut. Man kan göra flera uttag upp till den kreditlimit som man har fått och varje gång som man gör en inbetalning så ökar låneutrymmet på krediten vilket gör att man framöver kan göra nya uttag.

För lån hos Risicum så betalar man en ränta för snabblånen som ligger på mellan 60 upp till 140 procent per år, vilket varierar beroende på hur stort lån som man tar. För snabblån får man även betala en lånekostnad på 400 kronor för en kredittid på 61 eller 90 dagar. Nedan följer ett exempel för lån med en kredittid på 61 dagar. I lånekostnaden ingår uppläggningsavgift på 400 kronor och ränta.

– Låna 1 000 kronor, lånekostnad 477 kronor, återbetala 1 477 kronor
– Låna 3 000 kronor, lånekostnad 789 kronor, återbetala 3 789 kronor
– Låna 5 000 kronor, lånekostnad 1 312 kronor, återbetala 6 312 kronor

För kreditlån så betalar man en årsränta på den kredit som man har utnyttjat som ligger på 79 procent.

Just nu så erbjuder Risicum alla nya kunder möjligheten att ta ett första lån på upp till 4 000 kronor räntefritt. Det betyder att man bara betalar den avgift som föreligger för varje lån på 400 kronor, för 61 eller 90 dagars kredittid. Om man lånar 4 000 kronor så betalar man tillbaka 4 400 kronor under 61 dagar och sparar 624 kronor i ränteavgifter.

Kan man inte betala tillbaka sitt lån senast på förfallodagen så kan man ansöka om att få förfallodagen flyttad en gång för en kostnad på 100 kronor. Om betalningen inte är Risicum tillhanda senast på förfallodagen så får man en påminnelse där man debiteras en lagstadgad påminnelseavgift på 60 kronor och dröjsmålsränta med 30 procent per år.

Villkor för att låna

För att få ett snabblån eller ett kreditlån beviljat hos Risicum behöver man uppfylla följande krav.

– Att man har fyllt 18 år
– Att man är folkbokförd i Sverige
– Att man har ett registrerat svenskt mobiltelefonnummer
– Att man inte har några betalningsanmärkningar
– Att man kan identifiera sig med BankID eller e-legitimation
– Att man har en fast inkomst

I samband med kreditprövningar så inhämtas kreditupplysningar från Bisnode. Det innebär att ingen annan kan se att det begärts ut en kreditupplysning, som hos UC.

Utbetalning av lån och öppettider

Risicum granskar och slutgodkänner alla låneansökningar under företagets öppettider som är vardagar mellan klockan 07:00 och 21:00 och under lördagar mellan klockan 09:00 och 17:00. Utbetalningen för godkända lån sker omedelbart och om man har samma bank som Risicum, Nordea eller Handelsbanken, så får man sina pengar på kontot även på kvällar eller på lördagar. De låntagare som har en annan bank får sina pengar senare under dagen, under vardagar, eller senast nästkommande vardag.

Vad är positivt och vad är negativt

Risicum erbjuder snabblån med en återbetalningstid på 61 eller 90 dagar. Det innebär att man kan betala tillbaka sitt lån med två eller tre delbetalningar, vilket gör att ett lån inte behöver belasta ekonomin så mycket. Man kan även ansöka om och få en kredit beviljad på upp till 15 000 kronor som man själv förvaltar. Då kan man göra uttag i fall man hamnar i en situation där man snabbt behöver tillgång till kontanter.

Man betalar bara ränta för den kredit som man har använt. Utöver det så har även Risicum bra öppettider, från tidiga morgnar till sena kvällar under vardagar men man har även öppet på lördagar.

Att man endast kan låna på 61 dagar eller 90 dagar gör att varje lån kan upplevas som lite dyrt, i alla fall om man hade haft möjligheten att kunna betala tillbaka lånet på 30 dagar.